Een normaal stofmasker werkt niet tegen smog. Lees hoe je jezelf het beste kunt beschermen.

Een normaal stofmasker werkt niet tegen smog. Lees hoe je jezelf het beste kunt beschermen.

Als je jezelf wilt beschermen tegen smog tijdens het schilderen of schoonmaken, dan biedt een normaal stofmasker of een halfmasker niet voldoende bescherming. Dat helpt namelijk alleen tegen stofdeeltjes. Voor bescherming tegen chemische stoffen heb je een ander soort masker nodig.

Hoe kies je het juiste soort masker?

De naam stofmasker of masker wordt vaak gebruikt, maar de exacte naam is halfgelaatsmasker met filter. Deze maskers worden onderverdeeld in categorieën op basis van de hoeveelheid stofdeeltjes die ze vangen. Dit is bepaald door een aantal van de hoogst toegestane concentraties van NPK-K stoffen in de lucht en de toegestane blootstellingslimieten voor PEL stoffen in de lucht. Deze limieten zijn bepaald door de overheid.

De meest voorkomende schade die je kan oplopen als je luchtwegen worden blootgesteld aan stofdeeltjes is emfyseem. Dit veroorzaakt een afname in de snelheid van de zuurstoftoevoer van het bloed, en bovendien voel je bij de geringste inspanning al dat je een tekort aan zuurstof hebt. Problemen met je luchtwegen beginnen met hoesten, dus onderschat het niet.

Als je jezelf wilt beschermen tegen gassen (wees voorzichtig – niet de giftige gassen) met een onaangename geur, gebruik dan een masker met actieve koolstof. Actieve koolstof filtert gassen en verlost je van nare geuren vanuit de omgeving. Een voorbeeld is het inademen van vluchtige dampen van benzine in auto’s of trekkasten in laboratoria. Het Refil 641 FFP2 stofmasker is bijvoorbeeld voorzien van actieve koolstof.

Bekijk voor welke werkzaamheden je de categorieën moet gebruiken en wanneer actieve koolstof van toepassing is.

Let op – dit is slechts een aanbeveling. Je bepaalt natuurlijk zelf welk soort bescherming je gebruikt. Bepaal nauwkeurig welk beschermingsniveau voor jouw werk vereist is, bijvoorbeeld middels de veiligheidsinformatiebladen die alle gevaarlijke stoffen en mengsels moeten bevatten. Daarnaast is het van belang om goed de gebruiksaanwijzingen te lezen voor het gebruik van beschermende componenten, om beschadiging van de luchtwegen te vermijden. We hebben al eerder geschreven over het belang van de gebruiksaanwijzingen en de veiligheidsinformatiebladen.

Heb je meer bescherming nodig?

Elk stofmasker wordt aangeduid als R – reusable (herbruikbaar) of NR – non reusable (niet herbruikbaar). Halve NR maskers dien je weg te gooien na eenmalig gebruik, omdat ze niet kunnen worden ontsmet. Hierdoor werken ze niet meer goed voor een volgende keer. Herbruikbare maskers kunnen meerdere keren worden gebruikt. Lees wel altijd goed de gebruiksaanwijzing door.

Tot nu toe hebben we meer verteld over halve maskers, die effectief werken tegen stofdeeltjes. Mocht je echter in contact komen met chemische stoffen, zoals bij het ontvetten van oppervlakken of chemische reiniging, dan heb je meer bescherming nodig. Je hebt dan een halfgelaatsmasker nodig met een geschikt filter.

Je hebt het nodig wanneer je je tegen smog wilt beschermen. Een stofmasker biedt voldoende bescherming wanneer het Hydrometeorologisch Instituut een verhoogd gehalte stof in de lucht aankondigt. In het geval van verhoogde verontreinigende stoffen, voornamelijk SO2 wat smog vormt, heb je een halfgelaatsmasker nodig met filters. In de praktijk is het echter niet mogelijk dat iedereen een stofmasker draagt in gebieden die door smog zijn getroffen. Tijdens smogperiodes raden we aan om niet naar buiten te gaan als dat niet nodig is en natuurgebieden te vermijden, aangezien een normaal stofmasker niet genoeg is.

Halfmasker met Spirotek HM8500 filters

Wanneer je je longen wilt beschermen tegen het inademen van schadelijke stoffen, dan heb je een halfgelaatsmasker met geschikte filters nodig. Als een stof zo ontzettend agressief is dat het je lichaam in kan komen via de oculaire mucosa, dan dien je een volledig gezichtsmasker te dragen voor 100% bescherming.

Spirotek FM9500 full face masker

Als er geen zuurstoftoevoer in de ruimte aanwezig is, dan zullen filters ook niet helpen. Als er geen mogelijkheid tot frisse lucht is, heb je een onafhankelijk ademhalingstoestel nodig dat brandweermannen bijvoorbeeld ook gebruiken.

Als het masker niet past, is alles voor niets

Een goed masker, een geschikt filter en actieve kool zullen nooit goed werken als je masker niet goed op je gezicht past. Ten eerste dien je de juiste maat te kiezen: S, M of L. Het is van belang om tijdens het gebruik van het masker een geschoren gezicht te hebben, zodat het masker perfect aansluit. Als je lang haar hebt, draag het dan in een staart en doe je sieraden af. Als je voor een flexibel masker kiest, weet je zeker dat het masker altijd perfect past.