Bescherm je gehoor. Hoor je dat? Bescherm je gehoor!

Bescherm je gehoor. Hoor je dat? Bescherm je gehoor!

Bescherm je gehoor op tijd! Bekijk ons assortiment gehoorbescherming voor het te laat is. Zelfs tijdens normale activiteiten als grasmaaien, kan je je gehoor permanent beschadigen. Wil jij weten hoeveel decibel gevaarlijk is voor je gehoor en hoe je je gehoor kunt beschermen? Lees dan dit artikel.

Als je werkt in gehorige omstandigheden, hoort jouw werkgever je te voorzien van gehoorbescherming. Denk er alleen aan dat je niet alleen op je werk gehoorschade op kunt lopen. Als je af en toe werkt met gereedschappen als een kettingzaag, cirkelzaag of een grasmaaimachine is het ook belangrijk dat je je gehoor beschermt. Gevaarlijk geluid kan zelfs komen van een elektrische grastrimmer.

Wanneer begint geluid gevaarlijk te worden voor je gezondheid?

Het risico dat gepaard gaat met lawaai hangt af van twee factoren: de kracht van het geluid en de duur ervan. De kracht van het geluid wordt uitgedrukt in een geluidsdrukniveau oftewel decibel (dB). De drempel waarbij geluid beschadiging aanbrengt aan je gehoor is 85 dB. De tijd dat het gehoor bestand is tegen de blootstelling van geluid wordt echter logaritmisch verkort. Elke extra 3 decibel geluid betekent de helft van de tijd dat het gehoor het geluid kan weerstaan.

Lees de etiketten op apparaten
Het risico van de zogenoemde impuls geluiden die minder dan een seconde duren (zoals geweerschoten en explosies) zijn duidelijk en kunnen pijnlijk zijn. Op dit moment is er kans op directe schade aan het gehoor, omdat het lichaam niet in staat is zich aan te passen aan het lawaai. Echter, het risico op gehoorschade door een langere termijn blootstelling van geluid tussen de 85 en 120 dB is net zo groot, omdat men het gevaar niet kent en daarom onderschat.

Gehoorverlies, een vaste ruis in het gehoor of slaapstoornissen kunnen zich snel ontwikkelen. Lees daarom bij gebruik van een apparaat hoe intens het geluid is dat vrijkomt. U kunt deze informatie vinden op het etiket van het apparaat. Zorg vervolgens voor de juiste bescherming.

Opties voor gehoorbescherming
Een fatale fout van werknemers in een lawaaierige omgeving is denken dat je gehoor went aan het geluid. Het tegenovergestelde is waar. Langdurige blootstelling aan overmatig geluid kan leiden tot blijvende gehoorschade. De gevoeligheid van je gehoor is daarbij per persoon verschillend, waardoor je niet van te voren kunt oordelen over de mogelijkheid tot het beschadiging van het gehoor. Het goede nieuws is dat je met de juiste bescherming helemaal geen risico loopt.

Gehoorbescherming is verkrijgbaar in twee vormen: oorkappen en oordoppen. Oorkappen zijn handiger, omdat je ze niet in je oor hoeft te plaatsen en gemakkelijk op zet en af doet. Toch zijn in sommige gevallen oordoppen nodig.

Op elk product wordt aangegeven tegen welk geluidsniveau wordt beschermd. Als de oordoppen geen bescherming genoeg bieden tegen de blootstelling van een bepaald aantal decibel kunnen oordoppen en oorkappen gecombineerd worden.

Bekijk ons assortiment gehoorbescherming hier.