De levensduur van een veiligheidshelm

De levensduur van een veiligheidshelm

In situaties waar je hoofdletsel kan oplopen op de werkvloer is hoofdbescherming verplicht. Afhankelijk van de situatie zal een helm of een stootpet gedragen moeten worden. Een stootpet biedt bescherming bij stootgevaar en mag alleen gedragen worden als het risico van vallende voorwerpen volledig is uitgesloten. Zijn vallende voorwerpen wel een risico? Dan is het dragen van een helm verplicht. Maar hoelang mag je een helm eigenlijk gebruiken? Oftewel: wat is de gebruiksduur?

Om de gebruiksduur te kunnen bepalen moet naar 2 punten gekeken worden: het materiaal en de werkomstandigheden. Belangrijke factoren zijn onder andere Uv-straling, de temperatuur en aantasting door chemicaliën.

Materiaal
Veiligheidshelmen kunnen geproduceerd zijn uit thermoplastische kunststoffen zoals polyethyleen, polyamide en polycarbonaat. Ook kunnen ze zijn gemaakt van thermoharders zoals textielfenol, glasvezelpolyester en gelaagd materiaal.

Afhankelijk van het soort thermoplastische materiaal, is de beschermfunctie na ongeveer 3 tot 5 jaar afgenomen. Dit komt doordat de sterkte van het materiaal aangetast wordt door externe factoren. Let op: dit is bij normaal gebruik voor Nederlandse begrippen. Denk aan dag-/zonlicht en buitentemperatuur tussen -5 °C en 30°C.

Beschadiging
Een andere factor die grote invloed heeft op de gebruiksduur van hoofdbescherming is mechanische beschadiging. Dit geldt met name voor textielfenol helmen en voor helmen die zijn gemaakt van met glasvezel versterkt polyester. Beschadigingen kunnen zowel aan de buitenkant, als aan de binnenkant de bescherming van de schaal in gevaar brengen. Bij grove beschadigingen moet de helm meteen vervangen worden.

Helmen moeten na het incasseren van een harde klap vervangen worden. Ook wanneer het valt op een harde ondergrond. Schade is soms niet direct zichtbaar na een val of harde klap, maar kan inwendig wel aanwezig zijn. Dit kan de sterkte verminderen. Het is dan niet meer veilig om de helm te gebruiken.

Niet alleen de schaal van de helm kan beschadigen. Het binnenwerk kan verslijten. Binnenwerken gemaakt van thermoplastisch materiaal zijn vijf jaar na de fabricagedatum aan vervanging toe, binnenwerken van polyethyleen al na drie jaar. Onder bijzondere omstandigheden kan vervanging natuurlijk eerder nodig zijn.

Levensduur verlengen
Door de veiligheidshelm na gebruik te bewaren op een droge, koele en donkere plek, gaat de helm langer mee. De meest slechte plek om de helm te bewaren is de hoedenplank van een auto. Op warme dagen kan de hitte hier namelijk snel oplopen. 

Tip voor veilig werken
Controleer de helm regelmatig op beschadigingen. Zijn er gebreken? Laat dan meteen de helm afkeuren!

NOTE: lees altijd de gebruiksaanwijzing om zeker te zijn van de gebruikstermijn van de helm!