Het gazon maaien na de winter? Wees voorzichtig!

Het gazon maaien na de winter? Wees voorzichtig!

Voor veel mensen is het maaien van het gazon een routineklus. Ze trekken een korte broek en slippers aan en gaan aan de slag. Maar ze vergeten dat zelfs een dergelijke activiteit als gazonmaaien onverwachte risico’s met zich mee kan brengen. Onderschat deze risico’s niet. Wij geven graag een aantal basisprincipes voor de juiste kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen om rekening mee te houden.

1. Bescherm je voeten

Het klinkt heel onwaarschijnlijk; voeten die verwondingen oplopen tijden het grasmaaien. De voeten lopen echter een groot risico op verwondingen tijdens het duwen van een grasmaaier. De voeten kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk wegglijden door dauw of de grasmaaier kan door een wortel die uitsteekt zijn balans verliezen. De maaimessen, die op dat moment met een snelheid van ongeveer 3000 rotaties per minuut ronddraaien, kunnen dan een naar ongeluk veroorzaken.

Tips voor de beste bescherming

  • Houd, in het meest ideale geval, de voeten altijd op minimaal 30cm afstand van het deksel van de grasmaaier.
  • Vermijd het maaien van nat gras, dit kan zeer glad zijn.
  • Draag tijdens het maaien van het gazon alleen stevige schoenen met overneus. Onze veiligheidsschoenen zijn hiervoor perfect.

Wij geven je graag meer informatie over veiligheidsschoenen. Lees het hier.

2. Vergeet je handen niet

De meest voorkomende handletsels bij het bedienen van een grasmaaier, ontstaan door ongelukken met de maaimessen of door het per ongeluk aanraken van hete onderdelen (zoals de motor).

Tips voor de beste bescherming

  • Draag altijd handschoenen bij het maaien van het gazon.
  • Kom niet in de buurt van de maaimessen met de blote handen. Een vastgelopen maaimes kan spontaan gaan draaien zodra het gras is verwijderd, zelfs wanneer de motor is uitgeschakeld.

3. Bescherm je ogen

De ogen lijken relatief ver weg van de roterende maaimessen en dus ver van elk mogelijk risico. Dit is echter niet waar. In een oogwenk kan er een stukje wortel of een steentje dat wegschiet, de ogen raken. De gevolgen hiervan kunnen in dit geval levenslang zijn.

Tips voor de beste bescherming

Hier is maar 1 optie: bescherm de ogen met een veiligheidsbril. Kies bijvoorbeeld een model met anti-condensbescherming of een model dat samen met een gezondheidsbril gedragen kan worden.

4. Of nog beter, bescherm je gehele lichaam

Stukjes steen en wortel kunnen niet alleen het oog treffen, maar ook elk ander deel van het lichaam. Aanraking van de blote huid met hete delen van de grasmaaier kan de huid op een lelijke, blijvende manier beschadigen. Daarom is het misschien niet de moeite waard om uw gazon in een korte broek of half gekleed te maaien.

Tips voor de beste bescherming

  • Draag altijd een lange broek en lange mouwen bij het maaien van het gazon. De resistente materialen in ons assortiment bieden hiervoor perfecte bescherming.
  • Speciaal voor warmere weersomstandigheden zijn er ademende overalls.

 

Wat draag jij tijdens het maaien van het gazon? Laat het ons weten via een bericht op LinkedIn of Facebook!