Kun jij kledingsymbolen meteen ontcijferen? Test je kennis!

Kun jij kledingsymbolen meteen ontcijferen?

Test je kennis!

Wat hebben de Egyptische hiërogliefen en Chinese symbolen als beeldschrift en kledingverzorging met elkaar gemeen? Ze zijn onleesbaar voor buitenstaanders. Kledingsymbolen zijn heel belangrijk; ze laten zien hoe je een kledingstuk verzorgd, waardoor je de kledingstukken beter kan afstemmen op je werkzaamheden.

Test je kennis en probeer de onderhoudsinstructies voor de HI-VIS Knoxfield-shorts te lezen. De juiste oplossing wordt aan het eind van het artikel gegeven.

 

 

Wassen

Informatie over het was-proces in een wasmachine wordt aangegeven door het symbool van de wasbak. Het nummer geeft de maximumtemperatuur aan die het kledingstuk kan weerstaan. Als de wasbak onderstreept is, betekent dit dat een mild was-proces met een geleidelijk afnemende watertemperatuur noodzakelijk is. Een wasbak met een hand erin, houdt in dat het kledingstuk op de hand gewassen moet worden en een wasbak met een kruis er doorheen betekent dat het niet gewassen mag worden. Je zult in dit geval het kledingstuk naar de stomerij moeten brengen, let hiervoor op de instructies voor stomerij.

 

Bleken

Het driehoeksymbool geeft aan of er specifieke bleekvoorschriften zijn. Staan de letters ‘CI’ vermeld in het driehoek, dan is het mogelijk het kledingstuk te bleken met (chloor)bleekwater of geconcentreerd bleekmiddel. Als er een kruis doorheen staat, mag er geen (chloor)bleekwater gebruikt worden. Het kledingstuk is hier niet tegen bestand.

 

Drogen

De cirkel in het vierkant is het symbool voor drogen in een wasdroger en betekent dat het kledingstuk geschikt is voor de wasdroger. De stippen geven aan op welk programma en op hoeveel graden de droger gezet mag worden. Staat er een kruis doorheen? Dan mag het kledingstuk niet in de droger.

 

Strijken

Het symbool van het strijkijzer geeft aan of én op welke temperatuur het kledingstuk gestreken kan worden. De stippen worden gebruikt om de temperatuur aan te geven en worden ook weergeven op strijkijzers. Zo kies je makkelijk de juiste temperatuur.

 

Stomerij/ chemische reiniging

Het cirkelsymbool geeft aan of én hoe het product chemisch gereinigd kan worden bij een stomerij. De letters A, P, F en W in het cirkel geven aan welk oplosmiddel gebruikt mag worden. Een balk onder de cirkel geeft het proces aan dat moet worden opgevolgd door de stomerij. Let op, laat deze adviezen altijd uitvoeren door een professionele stomerij!

 

De oplossing

Ondanks het feit dat je nu ongetwijfeld zelf het wasvoorschrift voor de HI-VIS Knoxfield-shorts kunt ontcijferen, hieronder toch juiste antwoorden:

  • Wassen in de wasmachine tot 40°
  • Niet bleken
  • Niet in de droger
  • Niet strijken
  • Niet laten behandelen door een stomerij