Wees goed voorbereid op het onaangename herfstweer

Wees goed voorbereid op het onaangename herfstweer: waterdichte kleding én hi-vis

De lange zomerdagen zijn voorbij en het regenseizoen is begonnen. Chauffeurs zijn blij als ze op zijn minst enkele ruwe contouren van de weg voor hen kunnen zien. Jij moet aan de kant van de weg werken in dergelijke omstandigheden. Weet jij aan welke normen je kleding moet voldoen bij dergelijk weer?

 

EN 343: Bescherming tegen regen

Als je waterdichte kleding wilt, is waterbestendig materiaal niet genoeg. Het naadontwerp, waardoor water niet kan binnendringen, is minstens net zo belangrijk. Zowel de materialen, als de naden worden getest voor de norm EN 343. Kleding dat voldoet aan deze norm is niet alleen bestand tegen regen, maar ook tegen sneeuw en vergemakkelijkt het vochttransport van de kleding, wat betekent dat je minder last zal hebben van zweet (door het ademend vermogen).

 

Waterbestendigheid (weerstand tegen waterpenetratie)

Waterbestendigheid wordt uitgedrukt in de vorm van waterdichtheid (mm). Het testen ervan omvat: 5 was- en droogcycli, slijtage, de effecten van brandstoffen en olie (60′) en herhaald buigen (9.000 cycli). Op basis hiervan is de kleding onder te verdelen in 3 klassen.


Ademend vermogen (weerstand tegen waterdamp)

Het ademend vermogen wordt gemeten middels de waarde van de weerstand tegen waterdamp (Ret) m2.Pa/W. Aan de hand daarvan is de kleding ingedeeld in 3 klassen.  

 

EN ISO 20471: HI-VIS kleding

Als je HI-VIS kleding draagt, verwacht je dat chauffeurs je van ver zien. Niet alleen in het donker, maar ook in de schemering. De zichtbaarheid van de kleding wordt versterkt door het grote contrast tussen de kleding en de omgeving. Dit komt door het fluorescerende basismateriaal gedurende de dag en de retro-reflecterende elementen die ’s nachts licht reflecteren.

Tests omvatten een evaluatie van de kleur, reflectie en grootte van het gebied dat de reflecterende elementen opnemen. Klasse 3 zorgt voor de hoogste mate van zichtbaarheid, in principe onder alle omstandigheden – overdag, ’s nachts, in de stad en in de natuur.


Welke normen moet je gebruiken bij het kiezen van kleding?

Houdt bij het kiezen van kleding altijd rekening met de specifieke plaats en situatie. Ben je veel buiten, vaak in regenachtig weer en aan de kant van de weg? Dan heb je in Nederland RWS kleding nodig die voldoet aan EN 343 & EN ISO 20471. Op onze website vind je bij de aanvullende productinformatie de normen waaraan wordt voldaan.

 

Voor de hierboven beschreven weersomstandigheden, raden wij de Regenset van Cerva aan. De regenset is waterbestendig, heeft een goed ademend vermogen en voldoet het aan de eisen voor comfort.

Met onze navigatie vind je makkelijk de juiste categorie. Kom je er toch niet helemaal uit, neem dan contact op met onze customer service via de LiveChat of neem telefonisch contact op.