De toekomst ligt bij lichtgevende kleding

De toekomst ligt bij lichtgevende kleding

Bij ČERVA hebben we maar één droom: dat elke ambachtsman of werknemer Hi-Vis outdoor kleding draagt.
Onze visie sluit goed aan bij de nieuwe collectie van Knoxfield.
En hoe ziet de perfecte Hi-Vis kleding er volgens ons uit?

Het perfecte kledingstuk dat onder alle omstandigheden zichtbaar is, bestaat uit twee verschillende onderdelen:

Retro-reflecterende banden
die zijn gemaakt van miljarden kleine kralen die op lichtbronnen reageren zoals autolichten, en die het weerspiegelt.

Materiaal gemaakt van waarschuwingskleuren
(geel, rood, oranje), dat zelfs aandacht trekt zonder de aanwezigheid van een lichtbron.

Dit soort Hi-Vis kleding verhoogt de zichtbaarheid van een persoon ‘s nachts tot maar liefst tien keer. Het is daarbij wel belangrijk dat de reflecterende banden en de tailleband aan alle kanten van de kleding is bevestigd. Hi-Vis kleding helpt echter niet alleen ‘s nachts. De kleding zorgt er ook voor dat er minder ongevallen plaatsvinden op plaatsen waar werknemers verschillende vervoersmiddelen gebruiken in de mist, regen of sneeuw. Daarnaast neemt het aantal arbeidsongevallen niet alleen af op wegen, maar ook in bossen, dichtbij spoorwegen of op luchthavens.

Hi-Vis kleding volgens de normen

Allereerst moeten de materialen en de bevestiging op de kleding voldoen aan EN ISO 20471 van 2013, die de vorige EN 471 heeft vervangen. De oudere standaard is nu alleen van toepassing op kleding die is gemaakt tijdens de geldigheidsduur van deze norm.

De EN ISO 20471 standaard deelt Hi-Vis kleding in 3 klassen in, volgens een minimum oppervlakte van reflecterende materialen:

Hi-Vis + ontwerp + functionaliteit = Knoxfield

In onze nieuwe Knoxfield collectie vindt u Hi-Vis kleding die voldoet aan de strengste eisen van de derde klasse. Bijvoorbeeld onze katoenen Knoxfield Hi-Vis hoodie. Deze heeft een stijlvol design en wordt in meerdere kleuren geproduceerd met twee gestikte reflecterende banden rond de romp en mouwen.

Een andere trend in de wereld van Hi-Vis kleding is fosforescerend materiaal. Kleding die is blootgesteld aan zonlicht of kunstlicht is dan
enkele minuten lichtgevend, zelfs wanneer het licht niet meer brandt. Deze technologie is bijvoorbeeld handig bij een stroomstoring.

De RUSH+ GLOW bril, gemaakt door Bollé, maakt gebruik van dit fosforescerende effect. Zodra ze aan licht blootgesteld zijn, kan je zelfs
in de nacht niet over het hoofd worden gezien. Daarbij komt nog de extreme weerstand tegen breuken, krassen, stof en rook.