Gebruik jij jouw hoofd? Bescherm het dan!

Gebruik jij jouw hoofd? Bescherm het dan!

Veel mensen vinden het dragen van een helm een onaangename verplichting. In extreme gevallen kan het dragen van een helm echter je leven redden. Het niet dragen van een helm heeft dus nogal een hoge prijs. Lees hier hoe je een veiligheidshelm kiest die u wel graag draagt.

Hoofdletsel komt het vaakst voor en is daarnaast het gevaarlijkst. Ze worden geassocieerd met een hoge waarschijnlijkheid op ernstige of zelfs dodelijke verwondingen. De technische voorschriften voor persoonlijke beschermingsmiddelen en dus hoofdbescherming wordt door de wet bepaald. Het is alleen niet verplicht om hoofdbescherming te dragen. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de werkgever.

Je hoeft niet op een bouwplaats te werken om hoofdletsel op te lopen. Dit kan ook tijdens de reconstructie van het huis of tijdens het werken met een auto. Het dragen van hoofdbescherming zou daarom een prioriteit moet zijn die door veel mensen nog steeds wordt onderschat.

Een stootpet is voldoende om beschermd te zijn

Om de juiste helm te kiezen, moet je eerst de risico’s definiëren. Als er slechts gevaar is op het raken van een
niet-bewegende constructie, is een stootpet voldoende.
Een stootpet ziet eruit als een normale pet en weegt slechts 150 g. Niemand ziet het verschil, terwijl je wel beschermd bent tegen verwondingen en eventuele boetes. De lengte van de klep van stootpet is te kiezen op basis van
de omgeving waarin je werkt.

Een stootpet voldoet aan de EN 812 (norm voor industriële stootpetten). Ze beschermen tegen een massa van 5 kg van een hoogte van 25 cm. Ze zijn alleen niet geschikt tegen een vallend object.

Vallende objecten? Neem de veiligheidshelm!

Als er gevaar is op vallende objecten, bijvoorbeeld van gereedschappen op een bouwplaats, heb je een sterkere bescherming nodig. Hoe zwaarder de voorwerpen zijn die kunnen vallen, hoe zwaarder de norm van de helm moet zijn.

Er zijn diverse normen voor de veiligheidshelm, namelijk:

  • EN 397 – norm voor industriële veiligheidshelmen
  • EN 14052 – norm voor industriële veiligheidshelmen met een hoog beschermingsniveau
  • EN 12492 – bergbeklimmersuitrusting – helmen voor bergbeklimmers
  • EN 50365 – norm voor elektrisch isolerende helmen voor gebruik bij laagspanningsinstallaties

 

Voor een helm aan een norm voldoet, wordt de helm grondig getest.

Wij leveren helmen met diverse lengtes aan kleppen. Als je buiten werkt, zal je waarschijnlijk liever een langere klep aan je helm willen. Terwijl als je op hoogte werkt, je waarschijnlijk liever een helm zonder klep wilt.

Onaangenaam? Zeker niet!

De voordelen van een veiligheidshelm gaan verder dan alleen het beschermen van het hoofd. Er bestaat bijvoorbeeld ook gelaatsbescherming die het volledige gezicht beschermd. Of helmen met gehoorbescherming eraan. En vergeet de beschermende bril niet die deel uit kan maken van een helm.

Klik hier om het assortiment te bekijken. Wil je liever persoonlijk advies over welke helm het beste bij jou past of om een informatiefolder ontvangen over gelaatsbescherming, klik dan hier.