Kies de juiste snijbescherming!

Kies de juiste snijbescherming!

De vernieuwing van de EN:388 in 2016 heeft een hoop veranderd. De veranderingen waren onder andere bedoeld om het kiezen van de juiste handschoenen te vergemakkelijken, maar door de extra snijweerstand test lijkt het al gauw vrij ingewikkeld. In dit blog leggen we uit hoe deze verandering jou juist helpt bij het kiezen van de juiste bescherming.

De coup test

Bij de coup test wordt er gekeken naar het aantal bewegingen die nodig zijn om het materiaal door te snijden. Aan de hand van dat aantal wordt de veiligheidsklasse bepaald.

De couptest bestaat sinds 2003 en was inmiddels gedateerd en onbetrouwbaar. Bij meerdere, vaak moderne materialen was het resultaat onterecht hoog. Een goed voorbeeld zijn handschoenen waarin glasvezel is verwerkt. Dit materiaal zorgt ervoor dat het mes afstompt, waardoor het mes vervolgens glijdt over het materiaal in plaats van het door te snijden. Met als resultaat een hele hoge snijbestendigheid, wat natuurlijk incorrect is. Daarom is de nieuwe test in het leven geroepen; om ook in zulk soort situaties betrouwbare resultaten te waarborgen. Als het mes van de coup test onbeschadigd blijft en zijn scherpte behoudt, blijft de coup test de referentietest.

 

De ISO 13997

De nieuwe beoordelingstest lSO 13997 is een aanvulling op de coup test en meet de kracht die nodig is om het materiaal door te snijden in Newton (de eenheid van exacte kracht). Deze test geeft door zijn nauwkeurigheid een goed beeld van de werkelijke snijbestendigheid in de praktijk.

In het overzicht hieronder vind je de newtonscores en geven we ook enkele voorbeelden van typische werkzaamheden. De hoogte van de klasse is afhankelijk van het gewicht dat nodig is om door het materiaal heen te snijden. Hier geldt: hoe hoger de score, hoe hoger de beschermende waarde.

Er wordt sinds de vernieuwing dus onderscheid gemaakt tussen handschoenen met de hoogste score uit de coup test en handschoenen die het mes beschadigen. Kijk voor de beste snijbescherming altijd naar zowel de scores van de coup test, als de scores van de ISO 13997. Zo voorkom je onduidelijkheden en onnodige risico’s.

Wil je meer weten over de vernieuwde norm? Lees dan ons blog Kies voortaan makkelijk de juiste werkhandschoenen volgens de EN 388:2016. Kom je er nog steeds niet uit welke handschoenen voor jou geschikt zijn, neem dan gerust contact op met onze customer service via onze Live Chat hier rechts onder.