Kies voortaan makkelijk de juiste werkhandschoenen volgens de EN 388:2016

Kies voortaan makkelijk de juiste werkhandschoenen volgens de EN388:2016

In 2016 is de norm EN 388 aangepast. De EN 388 laat zien in hoeverre handschoenen je beschermen tegen diverse mechanische risico’s. De wijziging was hoognodig aangezien, sinds de norm is opgesteld in 2013, de productieprocessen van werkhandschoenen veranderd zijn waardoor de gebruikelijke testmethodes niet meer 100% betrouwbaar waren. Zo waren testmethodes niet langer beschikbaar, ontbraken er richtlijnen en is het materiaal van de handschoenen veranderd. De nieuwe prestatiemetingen zijn gedetailleerder en sterk verbeterd.

 

De EN 388 is de classificatienorm voor werkhandschoenen. Aan de hand van de norm kan je gemakkelijk opmaken of de handschoen bestand is tegen schuren, snijden, scheuren, perforatie en schokken. Het is belangrijk om te weten waar de 6 verschillende mechanische prestatiemetingen voor staan, zo kan je werknemers voorzien van de meest veilige werkomstandigheden.

Hiernaast vind je het nieuwe pictogram en hieronder leggen we uit hoe je de nieuwe notering leest.

 

Wanneer er een X staat wil dit zeggen dat het product er niet op is getest. Dit kan komen doordat het niet relevant is voor het type handschoen of doordat de test niet beschikbaar is voor dat type handschoen.

Hoe worden de handschoenen getest?

Wrijvingsweerstand (1-4)
Om de wrijvingsweerstand te bepalen is een nieuw, betrouwbaar, standaard schuurpapier ontwikkeld. Het schuurpapier dat in het verleden gebruikt werd voor de schuurweerstandstest is al langere tijd niet meer verkrijgbaar. Hierdoor werden allerlei andere soorten schuurpapier gebruikt, wat resulteerde in inconsistente resultaten.

Snijweerstand coup (1-5)
Hiervoor wordt een apparaat gebruikt met een draaiend, cirkelvorming mes dat ter hoogte van de as met 500 gram (5N) belast is. Het mes maakt horizontaal, een heen en terug beweging van 50 mm over het te testen materiaal. Daarbij draait het mes tegengesteld rond aan de horizontale bewegingsrichting, met als resultaat een mes snelheid van ongeveer 100 m/sec.
De hoeveelheid bewegingen van het mes tot doorsnijding, bepaalt de snijweerstand van de handschoen.

Scheurweerstand (1-4)
Om de scheurweerstand te testen wordt een machine gebruikt die de handschoen probeert te scheuren. Het resultaat hangt af van de kracht die daadwerkelijk nodig is om de handschoen te scheuren. Hoe hoger de score, des te beter de bescherming tegen scheuren.

Perforatieweerstand (1-4)
Dit wordt getest met een gedefinieerde puntige staaf. Er wordt gemeten welke kracht nodig is om door de handschoen te dringen. Hieruit kan je goed opmaken hoeveel weerstand en bescherming de handschoen biedt.

Snijweerstand ISO 13997 (NIEUW) (A-F)
In het verleden was de snijweerstand test niet 100% betrouwbaar omdat bij ieder gebruik het mes beschadigt. Het wordt namelijk steeds botter door het materiaal van de handschoenen. Vandaar dat er een nieuwe test in het leven is geroepen. Deze test geeft de snijprestaties aan volgens de EN ISO 13997 snijmethode. Met deze test wordt het niveau (kracht/massa) van het snijden aangegeven. Blijft het mes onbeschadigd na deze test, dan blijft de snijweerstand coup test de referentietest.
Ook hier geldt: hoe hoger de score, hoe hoger de bescherming.

Schokweerstand (NIEUW) (P)
Voor de schokweerstand was voorheen geen test om de doeltreffendheid na te gaan. Hierdoor gingen fabrikanten allerlei onbewezen kwaliteiten claimen. Vandaar dat ook deze test is toegevoegd.
Met een standaardmachine dat druk uitoefent wordt de impact gemeten. Hier worden geen niveaus gebruikt. De handschoen kan alleen slagen of niet.

Klik hier om naar handbescherming te gaan. Met onze navigatie vind je makkelijk de juiste categorie. Kom je er toch niet helemaal uit, neem dan contact op met onze customer service via de LiveChat of neem telefonisch contact op.