Bescherm je voor de regen, maar verstop je niet

Bescherm je voor de regen,
maar verstop je niet

Regenachtige dagen, veel kou, en donkere avonden. De herfst is niet echt een seizoen waar veel mensen naar uitkijken. Het weer zelf is nog niet eens zo belangrijk, maar wel hoe je jezelf daarop voorbereidt. Zorg ervoor dat je Hi-Vis waterproof kleding draagt, zodat de herfst je niet de das omdoet.

Niet alle waterbestendige jassen zijn hetzelfde. Waterproof kleding zou er niet alleen voor moeten zorgen dat je niet helemaal doorweekt bent van de regen, maar het zou je ook moeten beschermen tegen zware regenval met harde wind. Daarnaast is het belangrijk dat deze waterbestendige kleding weerstand biedt tegen waterdamp op je werkplek.

Waterbestendigheid en weerstand tegen waterdamp wordt getest in een kunstmatige omgeving, wat resulteert in drie klassen: voor beide categorieën volgens de EN343 norm.

Waterbestendigheid:
Klasse 1: stof (voor wijziging, bijv. naaien) kan tegen een waterdruk (Wp) van min. 8.000 Pa.
Klasse 2: stof na wijziging (met naden) kan tegen een waterdruk (Wp) van min. 8.000 Pa.
Klasse 3: stof na wijziging kan tegen een waterdruk (Wp) van min. 13.000 Pa.

Waterdampweerstand:
Klasse 1: doorlaatbaarheid (Ret) van meer dan 40
Klasse 2: doorlaatbaarheid (Ret) tussen de 20 en 40
Klasse 3: doorlaatbaarheid (Ret) onder de 20

De ideale waterbestendige kleding om de hele dag mee in de regen te werken behoort in beide gevallen tot klasse 3. De Hobson Hi-Vis winterjas voldoet aan deze eisen. Aan de rechterkant van deze paraplu-foto zie je twee nummers die je helpen om de cijfers te achterhalen. De bovenste staat voor de klasse van de waterbestendigheid, en het nummer daaronder staat voor de waterdampweerstand.

Kleding met waterdampweerstand klasse 1 kan bijvoorbeeld alleen voor een beperkte tijd gedragen worden.

 

Waterbestendigheid is niet genoeg

Als je de perfecte uitrusting voor de herfst wilt hebben, is het van belang om waterbestendige kleding te combineren met zichtbaarheid. In Hi-Vis kleding word je niet nat, en tegelijkertijd val je goed op, bijvoorbeeld wanneer je op de weg aan het werk bent.

De EN 20471 norm geeft de minimumeisen aan voor het aantal zichtbaarheidelementen en de plaatsing daarvan. Deze zijn te zien in verschillende posities, bijvoorbeeld wanneer je naar voren buigt. De kleding moet bovendien verticale retroreflectieve strepen hebben.

Bij het werken aan wegen en rails zonder verkeer,
moet je kleding minimaal beschikken over klasse 2.
Als er mogelijk verkeer is, dan moet de kleding minimaal klasse 3 hebben.

Geschikte kleding is:
-Een overall met klasse 3
-Een bretelbroek met klasse 3
-Of broeken met een riem (minimaal klasse 1), met een jas of vest met klasse 3De klasse
volgens de EN 20471 norm is te vinden aan de rechterzijde van de foto op het zichtbare vest.

 

Bereid je dus goed voor op de herfst of neem contact met ons op, zodat we je kunnen adviseren over de juiste waterbestendige kleding voor je werk.