Een gids om de juiste veiligheidsschoenen te kopen

Een gids om de juiste
veiligheidsschoenen te kopen

Uitglijden, het stoten van de teen, iets scherps dat de zool doorboord. Je hebt één van deze verwondingen zeker een keertje gehad. Wanneer je de juiste schoen wilt dragen, moet je eerst bedenken met welke verwondingen je te maken kan krijgen. Weet je niet zo goed hoe je dat doet? Wij gelukkig wel.

Het maakt niet uit of je je oma’s kast verplaatst, werkt in de tuin of werkt in hoogovens. Je moet de bescherming van je voeten nooit onderschatten.

Laten we eens kijken welke verwondingen het meeste voorkomen op de werkplaats of in de tuin:

  • Het stoten van de teen;
  • Iets laten vallen op de voeten of onder iets terecht komen;
  • Heet water of chemicaliën op de voeten laten vallen;
  • Het gevaar van uitglijden (Bijvoorbeeld op een gladde ondergrond of op een vloer waar vloeistof gemorst is);
  • Op iets scherps stappen (Zoals uitstekende spijkers).

Al deze ongelukken kunnen zowel op het werk, als in of om het huis gebeuren. Van blauwe plekken tot gebroken boten. Onderschat het beschermen van je voeten nooit, aangezien je met een verwonding aan je voet alleen maar kan wachten tot het genezen is.

Door het dragen van slecht schoeisel kun je ook lange termijn verwondingen oplopen. 1 van de 3 werknemers die veiligheidsschoenen draagt, heeft problemen aan de voeten. Daarom worden alle schoenen die wij produceren getest op de bescherming, maar ook op de ondersteuning van de voet.

Wat voor soort schoen kun je kiezen?

In principe heb je drie opties:

  1. je kunt kiezen voor een originele schoen, zoals een sneaker;
  2. je kunt een werkschoen kiezen;
  3. of een veiligheidsschoen.

 

Als je om je veiligheid geeft, is optie 1 natuurlijk meteen uitgesloten. De volgende keuze is een werkschoen of een veiligheidsschoen. Deze keuze hangt af van wat je wilt doen. Wat zijn de vereisten?

Werkschoenen (zonder veiligheidsneus) zijn gemarkeerd met de letter O en voldoen aan de EN ISO 20347. Hoe hoger het nummer is dat na de O komt, hoe beter de schoen bescherming biedt:

OB – voldoet aan de basis vereisten;

O1 – gesloten hielgebied, antistatisch schokabsorptie in de hiel;

O2 – O1 indringen en absorptie van water;

O3 – O2 antiperforatie loopzool met profiel.

 

Veiligheidsschoenen (met veiligheidsneus) zijn gemarkeerd met de letter S en voldoen aan de EN ISO 20345:

SB – Voldoet aan de basis vereisten;

S1 – Veiligheidsneus en antistatisch, neemt energie op in de hiel;

S2 – Als S1 met verhoogde waterafstotendheid/resistentie;

S3 – Als S2 met een onpenetreerbare tussenzool en antislipprofiel;

S4 – Als S1 maar dan gemaakt van kunststoffen en dus helemaal waterdicht;

S5 – Als S4 met onpenetreerbare tussenzool en antislipprofiel.

De veiligheidsschoen kan tegen een druk van meer dan 1.500 kg

De veiligheidsneus in de schoen kan gemaakt zijn van twee materialen – staal of composiet. Veel mensen zijn bang dat deze metalen neuzen gevaarlijk kunnen zijn voor de voeten.

Dit is niet waar. De neuzen van beide materialen zijn, volgens de test, bestand tegen de kracht van 200 joules en de druk van meer dan 1.500 kg. Het voordeel van de composiet neus is dat de neus minder zwaar is.

Maar we vroegen ons af of de test scores overeenkomen met de praktijk. Daarom hebben we de test zelf gedaan. We zetten een appel in een schoen met een veiligheidsneus, die we vervolgens overreden met een auto.

Het resultaat? De appel kwam er precies hetzelfde weer uit!

Kan de schoen ertegen om overreden te worden door een auto?

Dat kan! De appel was nog helemaal intact!

Alles hangt af van de zolen

De keuze van de zool hangt af van waar je werkt. Er zijn drie basis types:

-PU / PU – voornamelijk geschikt voor binnenshuis
-PU / TPU – geschikt voor zowel binnen als buitenshuis
-PU / RUBBER – voor zware werkomstandigheden (gebruik met chemicaliën, metalen spiesjes, HRO).

Zelfs de beste zool beschermd je niet tegen de kou. Als je vaak in koude omstandigheden werkt, ga dan voor een geïsoleerde schoen. Deze is gemarkeerd met een sneeuwvlok icoon en de letters CI (Cold Insulation).

Als je in de buurt van een hoge temperatuurbron werkt, heb je een buitenzool nodig die bestemd is tegen het contact met hete oppervlakken. Deze schoenen worden aangeduid met HRO en kunnen volgens de certificering gedurende 1 minuut contact met een oppervlak van 300 ° C weerstaan zonder tekenen van schade te vertonen.

 

Mogelijk heb je speciale bescherming nodig

We hebben ook speciale schoenen voor lasers en voor degenen die grote gascilinders in het assortiment hanteren – aangeduid met de letter M (metatarsal). Ze beschermen tegen de val van drukcilinders, aangezien de veiligheidstips hierboven de schade aan zogenaamde metatarsale botten niet kunnen voorkomen.

Deze botten aan de bovenkant van de voet genezen niet snel en vaak niet volledig. Daarom hebben M-aangewezen schoenen onder de veters een composiet- of staalversterking. Benieuwd naar welke andere speciale schoenen er zijn en hoe ze worden aangewezen?

Lopen zonder problemen wordt vaak als vanzelfsprekend gezien. Laten we ongelukken voorkomen, zodat het vanzelfsprekend blijft. Kies de juiste voetbescherming!